7 znakov, že máte syndróm podvodníka

Datum: 22.06.2022

Niektorí ľudia žijú väčšinu svojho života s pretrvávajúcim pocitom, že si nezaslúžia úspech. Zdá sa im, že svoje úspechy získali úplnou náhodou, šťastnou súhrou okolností alebo pomocou iných. Tento pocit je v jednom momente sprevádzaný strachom zo straty všetkého, čo si človek rokmi vydobil.

7 znakov, že máte syndróm podvodníka

Tento stav má samostatný názov - syndróm podvodníka. Môže vám značne zničiť život, vnáša doň zbytočný stres, núti vás popierať svoje zásluhy a trápiť sa nad nedostatkom vedomostí a skúseností. Syndróm podvodníka navyše vôbec neznamená, že robíte niečo zle, často ho zažívajú ľudia, o ktorých profesionalite absolútne nikto nepochybuje.

Zostavili sme niekoľko znakov, pomocou ktorých môžete zistiť, či máte syndróm podvodníka. Ak sa spoznáte v bodoch opísaných nižšie, potom je čas začať pracovať na svojom myslení a v ťažkom prípade okamžite vyhľadať pomoc psychoterapeuta.

Svoje úspechy pripisujete šťastiu a náhode

Keď analyzujete svoje úspechy, chcete ich opísať ako šťastnú náhodu. Vo všeobecnosti sa slovo „šťastie“ objavuje vo vašej slovnej zásobe takmer najčastejšie. Dostanete povýšenie, perfektne obhájite pracovný projekt alebo sa stanete jedným z najlepších študentov nie preto, že vynakladáte veľa úsilia, ale jednoducho preto, že ste mali šťastie.

Zvyk presúvať zodpovednosť za svoj úspech na pôsobenie vyšších síl a neznámych zákonitostí je prejavom zaužívaného strachu z nezopakovania svojich úspechov.

Bojíte sa, že vás bezdôvodne vyhodia?

Presnejšie, v hlave ste si sami vymysleli dôvod na prepustenie. Očakávate, že vaši kolegovia a šéfovia čoskoro pochopia, že nie ste taký profesionál a rozhodnú sa s vami rozlúčiť. Necítite sa dostatočne sebavedomo, bojíte sa, že naozaj nemáte dostatok vedomostí a skúseností potrebných pre kvalitnú prácu. V dôsledku toho musíte žiť v neustálom strachu, trápiť sa nad každým hrubým slovom svojho šéfa, z času na čas listovať voľnými miestami vo vašom odbore alebo dokonca posielať svoj životopis, aby ste sa uistili, že ak vás vyhodia, budete prijatý na iné miesto.

Veríte, že pomoc druhým je skutočným dôvodom vášho úspechu?

Bez ohľadu na to, koľko úsilia, času, vedomostí či skúseností vynaložíte na dosiahnutie svojho cieľa, nikdy vám to nebude stačiť. Neustále sa vám bude vynárať myšlienka, že za svoj úspech vďačíte niekomu inému. Presviedčate seba aj ostatných, že ľudia okolo vás veľmi pomohli, že bez tímovej práce by sa nič nestalo a rady, ktoré ste dostali, vyriešili všetky vaše problémy. Samozrejme, ľudia vás môžu podporiť a pozitívne ovplyvniť výsledky vašej práce, ale je hlúpe poprieť svoj vlastný význam.

Neustále očakávate, že zlyháte

Keď prijmete novú úlohu alebo sa pokúsite vyriešiť svoje problémy, vždy si myslíte, že tentoraz to určite nezvládnete. Nájdete veľa dôvodov, prečo sa veci môžu pokaziť, a hovoríte si, že vaše znalosti a skúsenosti nestačia na úspech.

Myslíš si, že každá tvoja chyba je dôkazom tvojej neschopnosti

Každú, aj tú najbezvýznamnejšiu chybu vnímate ako koniec sveta. Stáva sa to preto, že sa najviac bojíte odhalenia. Zdá sa vám, že každá chyba alebo nesprávny výpočet v práci je ďalším dôkazom toho, že nemáte potrebnú úroveň vedomostí.

Bojíte sa aj tých úloh, ktoré nerobíte prvýkrát

Samozrejme, každý človek z času na čas pociťuje úzkosť pre svoju prácu. Stáva sa to najmä v prípadoch, keď dostanete ťažkú úlohu alebo sa po prvýkrát stretnete s nejakým problémom. Ale ak cítite strach ešte aj pred tým, čo poznáte, máte syndróm podvodníka. Vaše pochybnosti o sebe samých vám bránia prejaviť seba a svoje schopnosti, čo môže časom negatívne ovplyvniť všetky oblasti života.

Myslíte si, že všetko okolo vás sú lepší ako vy

Všetci sa porovnávame s inými ľuďmi, často nevedome. Ale ak máte syndróm podvodníka, budete neustále hľadať rozdiely medzi sebou a ostatnými a v tomto procese bagatelizovať svoje úspechy. Zdá sa vám, že každý by vašu prácu mohol vykonávať a urýchliť či zjednodušiť ju.

Čítané: 182 x